Gnisser du tenner om natten?

Det er mulig du gjør det uten at du aner det.

Hender det at du våkner om morgenen, og føler deg øm og sliten i kjevemuskulaturen? Da er du i så fall ikke den eneste.

Det å gnisse tenner er nemlig et relativt vanlig problem, og det regnes med at om lag fem til ti prosent av den voksne befolkningen er plaget av denne tilstanden.

Tanngnissing om natten kan være en svært slitsom uvane som ikke bare kan påvirke din søvnkvalitet men også søvnen til den du eventuelt sover ved siden av.

Og fortsetter gnissingen, kan du i tillegg til å få nedsatt søvnkvalitet også ødelegge tennene dine.

Kan skyldes ulike årsaker

– Utløsende faktorer for tanngnissing kan være at bittet ikke passer sammen, at det mangler tenner, eller at de står i en slik posisjon at likevekten forstyrres.

– Det kan også skyldes at kjeveleddene har skader, eller at det sentrale nervesystemet som samordner tyggesystemet kan for eksempel være påvirket gjennom sykdom eller stress.

Tanngnissing vil ofte forekomme i perioder med psykisk stress. Det kan for eksempel dreie seg om travle eksamensperioder, mye arbeid på jobb eller kanskje en vanskelig familiesituasjon.

Det kan derfor være en fordel å utføre avslapningsøvelser før du legger deg. Om kroppen og muskulaturen er avslappet i det du sovner, er det nemlig mindre fare for at du gnisser tenner.

STRESS NED: Dersom du stresser mye på dagtid kan dette gjøre at du gnisser tenner om natten.

Ødelegger tennene

Siden tanngnissing oftest forekommer om natten, er det vanskelig å vite om du lider av tilstanden eller ikke, hvert fall dersom du sover alene. Dersom du er usikker på om du gnisser tenner, kan du se etter noen kjente symptom. Det kan dreie seg om smerter i rygg, skuldre, hode, ører og muskler, eller ømhet i tenner og kjeveledd.

Iblant kan det også innebære vanskeligheter med å gape eller lukke munnen, kjeveleddlyder eller låsinger i gape og lukkebevegelse.

 

Søk gjerne råd hos tannlege og besøk gjerne privattannlegene.no for mer informasjon om.