• Tannbleking – hvitere tenner

     

    Tennene kan ha ytre eller indre misfarging. Tannpleier/ tannlege kan pusse og polere tennene for å fjerne ytre misfarging, mens indre misfarging må fjernes med blekemiddel.
  • Generelt om tannbleking

     

    Alle har sin egen mening om hva man synes er pent. Slik er det også med tennene. I samarbeid med pasienten ønsker vi å komme frem til et resultat som gir et hvitt og naturlig smil. Tannlege eller tannpleier kan pusse og polere tennene for å fjerne misfarging fra te, kaffe, rødvin, tobakk etc. Om man derimot ønsker lysere farge på tennene, må man bleke.Bleking er ofte noe av det enkleste man kan gjøre dersom man ønsker hvitere tenner. Blekemiddelet som benyttes vil trenge inn i tannen og fjerne/ lysne indre misfarging. Det er viktig at alle pasienter blir grundig undersøkt av tannlege eller tannpleier for å sikre at tenner og tannkjøtt er friskt før blekebehandlingen starter. Av og til må gamle fortannsfyllinger skiftes etter man har bleket ferdig fordi disse ikke påvirkes av blekemiddelet, og det oppstår fargeforskjeller.
  • Klinikkbleking og hjemmebleking

     

    Tennene kan blekes på tannklinikken eller hjemme, eller begge deler i kombinasjon.Ved bleking på klinikk legges det beskyttelse rundt tannkjøttet før blekemiddel påføres på tennene som skal blekes. Noen bruker blekelamper for å forsterke effekten, men dette er omdiskutert. Behandlingen varer ca. 2 timer og gir synlige resultater med en gang. Les om Opalescence blekegel her.Hjemmebleking gjøres ved at tannlege/ tannpleier tar avstøpning av tennene som det lages gipsmodell av for deretter å fremstille en blekeskinne i plast som passer perfekt til dine tenner/ munn. Skinnen skal brukes hjemme sammen med blekemiddel etter nøye instruks fra tannlege/ tannpleier.

    Pre-fabrikerte blekestrips kan også benyttes til hjemmebleking, men også her nødvendig med forutgående undersøkelse og instruksjon i bruk. Klikk her for å lese mer om produktet vi benytter.

    Ulike typer hjemmebleking
    Nattbleking: Utføres mens man sover (anbefalt å bleke 4–8 timer per natt til ønsket resultat er oppnådd).
    Dagbleking: Utføres på dagtid (anbefalt å bleke 2–3 timer per dag til ønsket resultat er oppnådd).
    Tiden det tar før man oppnår ønsket resultat vil variere fra person til person.

    Fremgangsmetode, hjemmebleking:
    1. Rengjør tennene nøye med tannbørste og tanntråd. Skyll munnen med fluor.
      Ikke spis, drikk eller benytt noen form for tobakk under blekeprosessen.
    2. Påfør en dråpe gel i fremre del av blekeskinnen. Størrelsen styres etter størrelse på tann – liten for små tenner, litt større for de større tennene. (NB! Husk å sku korken på bleketuben når du har påført middelet).
    3. Tørk tennene for spytt, og plasser skinnen slik at den sitter godt på plass rundt tennene.
    4. Tørk tannkjøttet for overflødig blekemiddel.
    5. Etter bleking (2–3 timer), fjern skinnen og skyll munnen grundig i lunket vann. Puss over tennene med en myk tannbørste uten tannkrem. Skyll deretter med ren fluorskylling i 1 minutt.
    6. Blekeskinnen rengjøres forsiktig med tannbørsten i kaldt vann (ikke bruk varmt vann da dette kan ødelegge skinnen).
  • Tips for beste resultat

     

    Resultatet fra blekingen er vanskelig å forutsi på forhånd siden det vil variere fra person til person, men noen forhåndsregler vil bidra til optimale resultater:Man må ikke bleke tenner som har hull. Sørg for at du har gjennomgått undersøkelse hos tannlege/ tannpleier før du bleker.

    • Benytt kun blekemiddel kjøpt fra tannlege/ tannpleier.
    • Det kan bli nødvendig å bytte fyllinger og keramiske kroner da disse ikke påvirkes av bleking, og det kan oppstå fargeforskjeller.
    • Produkter som te, kaffe, vin og tobakk kan misfarge tennene, så forsøk å unngå disse i blekeperioden og minimum 2–3 uker etterpå. Mens bleking pågår og en tid etterpå er tennene ekstra mottakelig for fargestoffer.
    • For å unngå ising kan du bruke tannkrem mot ising og skylle munnen jevnlig med fluor. Avbryt blekingen og kontakt tannlege/ tannpleier om du opplever plagsomme smerter.
    • Tannkjøttet kan bli sårt dersom du bruker for mye blekemiddel i skinnen. Vent noen dager og forsøk på nytt.
    • Blekemiddel skal ikke benyttes av gravide og anbefales ikke i ammeperioden.
    • Følg instruks fra produsent og fra tannpleier/ tannlege når det gjelder bruk og oppbevaring av blekemiddelet.
  • Er tannbleking skadelig?

     

    Tannbleking er ikke skadelig når det utføres på forsvarlig vis. Ikke bruk billige hjemmeblekingsmetoder som du kjøper via internett. Du har ingen kontroll på hva du får og kan risikere å ødelegge tenner og tannkjøtt. Til tross for at det er ulovlig innen EU og EØS å selge tannbleking om du ikke er tannlege, finnes det mange tilbud på internett fra tilsynelatende seriøse tilbydere. Vit at mange av disse er politianmeldt i flere land.Bleking er ufarlig om det gjøres riktig, men feil bruk kan få store konsekvenser. Fordi blekemiddelet kan være kreftfremkallende, må det brukes i en spesialtilpasset skinne eller på pre-fabrikerte strips, slik at det i størst mulig grad bare påvirker tennene. Bleking pågår over tid, og om blekeskinnen lekker eller ikke er godt tilpasset dine tenner kan påvirkningen på tannkjøtt og svelg bli stor.I tillegg er det viktig at tennene er friske. Blekemiddelet vil ofte forverre tilstand av hull i tennene, så sørg for at tannlege/ tannpleier har undersøkt tennene før oppstart.